blog rawatan kesihatan keluarga

Tentang Madu di Malaysia

 

 

Madu adalah cecair pembunuh kuman(antiseptic)  yang buleh di dapati secara semulajadi .Madu sangat membantu dalam penyembuhan luka dimana ianya membunuh kuman yang terdapat pada luka.Madu menarik bendalir badan kepada luka menyebabkan luka mendapat nutrisi yang membantu penyembuhan .Ianya mengandungi glucose dan fruktose yang sedia untuk di serap oleh badan  , kandungan amino acid sebanyak 8 jenis , 20 jenis mineral dan juga mengandungi lebih dari 20 jenis vitamin dan enzyme.

Ketahuilah  dari segi perubatan terdapat sangat banyak manfaatnya. Kehebatan madu ini juga diterangkan dengan mendalam di dalam Al Quran .

  1. Kajian perubatan menunjukkan madu membantu secara terus dalam penyembuhan batuk kahak , asthma ,masalah selsema yang berterusan dan alahan atau allergy.
  2. Madu juga boleh di gunakan untuk menangani kemurungan, penat yang lampau (fatique), kesukaran untuk tidur , penyakit penyakit yang berkaitan dengan saraf , sakit kepala dan merendahkan tekanan darah.
  3. Madu melembutkan dan mencantikkan kulit ,melindungi kulit dari banyak jenis penyakit kulit.
  4. Madu membantu dalam pelawasan pembuangan air besar and bertindak sebagai anti toxic yang melindungi badan.

Pengunaan madu sebenarnya sudah lama dimana ianya sudah mula di gunakan oleh orang orang egypt sejak awal kurun masihi lagi sebagai bahan kecantikan dan untuk perubatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 − 1 =

Scroll To Top