blog rawatan kesihatan keluarga

Jemaah umrah disahkan di jangkiti virus Mers-Covi

Baru – baru ini kita di kejutkan dengan berita seorang jemaah malaysia yang di sahkan di jangkiti virus Mers-Covi . Adalah amat menakutkan kerana symptoms yang di alami beliau  seperti apa yang selalu kita alami seperti demam,batuk ,lemah badan ,lelah dan sakit kaki. Keadaan ini amatlah biasa di kalangan jemaah jemaah cuma apa yang membezakan beliau adalah , semasa di Tanah suci ,beliau telah di bawa melawat ke ladang unta di mana di sana beliau telah meminum susu unta mentah dan ada bersentuhan dengan unta.

Melihat perkara ini , bermaksud punca yang tepat mengenai dimana kita boleh terdedah kepada virus ini masih lagi menjadi tanda tanya. .Menurut kepada laporan pihak WHO sehingga kini punca  jangkitan sebenar dan cara jangkitan bagi penyakit Mers-Covi ini masih lagi belum dapat dikenalpasti. Tetapi suspek utama pada waktu ini adalah unta. Menyentuh , memakan atau meminum sebarang produk daripada unta seperti susu ,daging dan   air kencing adalah sangat berisiko tinggi. Pihak WHO juga menegaskan sejauh mana penularan penyakit ini pada ketika ini juga tidak dapat di sahkan.

Di sini saya sertai pesanan dari kementerian kesihatan malaysia mengenai Mers -Covi.

KKM ingin memberi penekanan mengenai nasihat kesihatan kepada orang awam yang ingin mengerjakan umrah di Tanah Suci atau mengadakan lawatan ke mana-mana negara di rantau Timur Tengah yang kini melaporkan kejadian jangkitan MERS-CoV, mengenai perkara-perkara berikut:

  • Semasa dalam tempoh lawatan, selalu mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti kerap mencuci tangan dengan menggunakan air dan sabun atau bahan pencuci tangan (hand sanitizer), terutamanya selepas batuk, bersin atau selepas bersalaman;
  • Semasa dalam tempoh lawatan, sentiasa membawa bersama penutup mulut dan hidung (mask) serta bahan pencuci tangan (hand sanitizer) untuk digunakan apabila perlu;
  • Semasa dalam tempoh lawatan, elakkan dari mengunjungi kediaman atau institusi penjagaan kesihatan yang terlibat dalam kejadian jangkitan wabak MERS-CoV di negara tersebut;
  • Elakkan dari melawat ke ladang haiwan atau menyentuh sebarang jenis haiwan, khususnya unta;
  • Elakkan dari mengambil (iaitu memakan atau meminum) sebarang produk mentah / tidak dimasak dengan sempurna yang melibatkan unta; seperti susu, daging, air kencing dan produknya.
  • Mereka yang pulang dari lawatan ke negara-negara yang terlibat, khususnya negara di rantau Timur Tengah adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan dengan kadar segera, sekiranya mengalami gejala demam dan jangkitan respiratori (seperti batuk dan kesukaran bernafas), khususnya dalam tempoh 14 hari setelah tiba di Malaysia. Mereka perlu memaklumkan mengenai sejarah perjalanan mereka kepada doktor yang merawat.

Tentang Madu di Malaysia

 

 

Madu adalah cecair pembunuh kuman(antiseptic)  yang buleh di dapati secara semulajadi .Madu sangat membantu dalam penyembuhan luka dimana ianya membunuh kuman yang terdapat pada luka.Madu menarik bendalir badan kepada luka menyebabkan luka mendapat nutrisi yang membantu penyembuhan .Ianya mengandungi glucose dan fruktose yang sedia untuk di serap oleh badan  , kandungan amino acid sebanyak 8 jenis , 20 jenis mineral dan juga mengandungi lebih dari 20 jenis vitamin dan enzyme.

Ketahuilah  dari segi perubatan terdapat sangat banyak manfaatnya. Kehebatan madu ini juga diterangkan dengan mendalam di dalam Al Quran .

  1. Kajian perubatan menunjukkan madu membantu secara terus dalam penyembuhan batuk kahak , asthma ,masalah selsema yang berterusan dan alahan atau allergy.
  2. Madu juga boleh di gunakan untuk menangani kemurungan, penat yang lampau (fatique), kesukaran untuk tidur , penyakit penyakit yang berkaitan dengan saraf , sakit kepala dan merendahkan tekanan darah.
  3. Madu melembutkan dan mencantikkan kulit ,melindungi kulit dari banyak jenis penyakit kulit.
  4. Madu membantu dalam pelawasan pembuangan air besar and bertindak sebagai anti toxic yang melindungi badan.

Pengunaan madu sebenarnya sudah lama dimana ianya sudah mula di gunakan oleh orang orang egypt sejak awal kurun masihi lagi sebagai bahan kecantikan dan untuk perubatan.

Jadikan lemon sebahagian diet untuk diabetes

Penjagaan luka yang baik memerlukan kepada penjagaan gula yang bagus .Apakah diet yang bagus untuk diabetes atau pesakit pesakit kencing manis ? memang banyak tetapi jangan lupa lemon ini banyak faedahnya untuk pesakit kencing manis. Kajian menunjukkan yang lemon menurunkan paras gula di dalam darah apabila di campurkan dengan makanan.Penurunan gula ini bukannya sedikit malah pada tahap yang sangat membantu pada tubuh badan .Di tambahkan lagi lemon mempunyai eroma yang sangat menarik dan menambahkan selera makan. Penggunaan lemon ini adalah mudah hanya dengan memerahkan jus nya kepada makanan , kalau di masak sekali dengan makanan buleh menyebabkan sedikit pahit.
Memulakan hari dengan segelas air lemon adalah yang terbaik untuk pesakit diabetes , walaupun lemon mengandungi kandungan acid tetapi kandungan alkalinya adalah sangat tinggi dan lemon adalah makanan semulajadi yang mengandungi kandungan alkali .Kandungan PH didalam pesakit diabetes selalunya adalah sangat berasid dengan lemon keadaan ini dapat di stabilkan seterusnya menyebabkan penurunan paras gula.
Lemon juga mengandungi kandungan vitamin C yang sangat tinggi , kandungannya adalah dua kali ganda tingginya dari buah oren.Untuk pesakit diabetes vitamin C akan meresap sehingga tahap membran sel badan dan membantu pengawalan insulin secara semulajadi di dalam tubuh badan. Vitamin C juga menyebabkan bertambahnya collagen di dalam badan di mana ianya membantu menguatkan pembuluh saluran darah .Ya kita mesti ingat serangan luka kencing manis sering berlaku pada jari jari atau kaki pesakit.
Ya, kini anda sudah tahu kepentingan lemon sebagai sebahagian dari diet untuk diabetes semoga ilmu yang berguna ini dapat kita kongsikan untuk manfaat semua.

 

 

Scroll To Top